Valisto Teokset

Kalervo: Muinaissuomalainen vainotarina

Lue selaimessasi EPUB PDF TXT
Kuvaus

Muinaisen Untamalan (nyk. Laitilan) rannikolla kalastaja ja aasojen heimon jälkeläinen Kalervo riitautuu untamoisten kanssa. Mukaelma Kalevalan kertomuksesta Kalervon ja Untamon veljesriidasta.

Kalervo julkaistiin ensimmäisen kerran nurkkanovellina Länsi-Suomessa vuosina 1916–1917. Kirjailijan kuoleman jälkeen teos julkaistiin myös hänen ”viimeisenä teoksenaan” Nordbergin kirjakaupan kustantama vuonna 1919.

Asiasanat
historialliset rakkausromaanit, häät, kalastajat, kaskiviljely, konfliktiromaanit, kristinusko, käräjät, muinaisusko, orjat, sukuviha, viikingit
Aikalaisarviota
Teoksesta owat antaneet monet asiantuntijat kiittäwiä lausuntoja. – – teoksen juoni „lemmen ja wihan tarinasta” on hywin keksitty ja erikoisen taitawasti käsitelty – – (Länsi-Suomen nurkkanowellit, Länsi-Suomi, 23.11.1915, nro 132, s. 1.)
Kalerwon kieli on aiheen mukaisesti runollista ja walittua ja nimiwarasto kauttaaltaan omaperäinen perustuen Laitilan seudun wanhaan nimistöön. – – (Kirjallisuutta ja taidetta: Huomattawa kotiseututeos, Länsi-Suomi, 6.9.1919, nro 99, s. 4.)
Julkaistu
Länsi-Suomi 1916–17
Tekijänoikeudet
Suoja-aika päättyi 1.1.1990, 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta