Valisto Teokset

Mikko Tiukkatuuli: Kertomus koulupojasta

Lue selaimessasi EPUB PDF TXT
Kuvaus

Kertomus neuvokkaan mutta laiskanpuoleisen koulupojan Mikko Tiukkatuulen ja hänen luokkatoveriensa elämästä viidennellä vuosiluokalla.

Teos on myös julkaistu Eino Voionmaan suomentamana nimellä Sven Hankatuuli vuosina 1922 ja 1957.

Asiasanat
koululaisromaanit, Norja, poikakoulut
mahdolliset juonipaljastukset kotoa karkaaminen
Aiheesta muualla
Aikalaisarviota
– – Tätä kirjaa etupäässä suositamme lasten wanhempain huomioon, sillä siinä sydämmeen käywällä tawalla maalataan lasten silmäin eteen pientenkin paheiden ikäwät seuraukset ja ahkeruuden sekä rehellisyyden lopullinen woitto. – – (Katsaus joulukirjallisuuteen, Tampereen Uutiset, 18.12.1900, nro 246, s. 1–2.)
– – Alkuteos on nähtäwästi alkuaan jotakin sekamelskaa palstantäytteeksi wastapuolueen kouluolojen kuwaamiseksi, josta on hankala saada selwää edes minkälaista koulua tarkoitetaan. – – Suomennoksen kieli ei ole sujuwaa. – – (Kirjallisuutta, Satakunta, 29.12.1900, nro 152, s. 2.)
– – Kertomus kuwaa wiehättäwän eläwästi kouluelämän ja toweruuden walo- ja warjopuolia, pintapuolisia opettajia patukoineen jne., joten se saattaa huwittaa koulunuorisoa ja aikaisemmassa nuorukaisijässä olewia poikasia. (M. P.: Kirja-arwosteluja, Uusi Savo, 10.1.1901, nro 4, s. 4.)
Suomentaja
Selma Andelin
Alkuteos
Svend Bedevind (1897)
Tekijänoikeudet
Suoja-aika päättyi 1.1.2013, 70 vuotta viimeksi kuolleen tekijän kuolinvuodesta