Valisto Teokset

Ilotyttö: Tarina laitakaupungilta

Lue selaimessasi EPUB PDF TXT
Kuvaus

Kaupunkiin muuttanut Miili menettää työnsä palvelustyttönä ja tapaa kadulla nuoruudenystävänsä Mirtsan.

Asiasanat
bordellit, maaltamuutto, prostituutio, päihteet, sukupuolinen häirintä
Aiheesta muualla
Aikalaisarviota
– – Larin-Kyösti on valinnut voimakkaimman kaikista: antaa ajan itsensä kuvastaa oman mädännäisyytensä. Tämä Helsingin laitakaupungin pimennoista puristunut kuvaus on kuin voimakas avunhuuto, joka tunkee suoraan sydämeen. (Minervan kevätkirjauutuuksia, Työläinen, 16.5.1919, nro 56, s. 3.)
– – „Ilotyttö” on todellinen pikapiirros todellisesta elämästä, nykyisen yhteiskunnan kowaosaisten elämästä, ja siinä kaikki. Mitään muuta siinä ei ole ja siksi sen lukeekin nautinnolla ja myötätuntuisena niitä kohtaan, joiden tehtäwäksi elämän kowa koura on määrännyt toisten palwelemisen itsensä turmiolla. (W—a: Kirjallisuus ja taide, Savon Kansa, 22.5.1919, nro 44, s. 3.)
– – Larin-Kyösti on liiaksi runoilija, liiaksi lyyrikko kirjoittaakseen likaisia kuvauksia, alentuakseen eläimellisten vietti-ilojen maalailemiseen. Hän kuvaa todellisuutta, tarpeeksi räikein, mutta myös tarpeeksi hillityin värein. Ja sen tekee hän niin terävähuomioisesti, että se tosiaan vetää vertoja Strindbergin havaintovaistolle ja älynleikittelylle. – – (O. K—ie.: Uutta kirjallisuutta, Loviisan Sanomat, 23.5.1919, nro 38, s. 3.)
– – toivomme puolestamme, että Minerva keksisi julkaistavakseen arvokkaampia ja suomalaiselle yleisölle soveliaampia teoksia. – – (O. A. K.: Minervan kirjoja, Aamulehti, 19.6.1919, nro 138, s. 6.)
Tekijänoikeudet
Suoja-aika päättyi 1.1.2019, 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta